Svrčinovec

 
Svrčinovec je obec Horných Kysúc ležiaca v blízkosti trojmedzia Slovenska, Česka a Poľska, v povodí rieky Čerňanky. Prechádzajú cez ňu dve významné železničné trasy medzinárodného významu. Košicko-bohumínska trať smerom do Čiech, druhá zo Žiliny, cez Skalité do Poľska. Jej názov sa odvádza od vysokých lesov – svrčín a prvá zmienka o obci sa datuje k roku 1658. V centre obce stojí kamenný kostol Ružencovej Panny Márie postavený obyvateľmi Svrčinovca v roku 1945. Farnosť je však zasvätená sv. Cyrilovi a Metodovi. Aj preto sa každý rok konajú v obci Cyrilometodské slávnosti zostavené z kultúrnych i duchovných podujatí.

 

krizova-cesta

Myšlienku duchovného odkazu „Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane“ v tomto roku plánovaného 2. lokálneho cestovného veľtrhu vo Svrčinovci podporuje aj novopostavená krížová cesta vo Svrčinovci. V novembri 2012 bola posvätená a symbolicky spája „Starú dedinu“ na Závrší a centrum Svrčinovca. Prvé zastavenie sa nachádza asi 200 metrov nad križovatkou v obci, vpravo od cesty smerom na Skalité.
xii
Ďalšie zastavenia vedú pokojným prostredím kysuckých hôr až ku kaplnke Sedembolestnej Panny Márie na Závrší. Pôvodne to bola škola, v ktorej v rokoch Na Závrší stála škola postavená v tzv. apponyiovskom štýle. V nej v rokoch 1923-1926 učil a pôsobil spisovateľ, národný umelec Peter Jilemnický. Podmienky svrčinovských obyvateľov dali námet pre známy Jilemnického román Pole neorané, ktorý bol aj sfilmovaný. Trasa krížovej cesty vedúca ku kaplnke je nenáročná a ponúka všetkým príjemnú prechádzku.

Viac o obci na www.svrcinovec.sk